.st0{fill:#FFFFFF;}

Licht als verbindende schakel naar zichtbaarheid 

 januari 10, 2022

By  de-kleine-entrepreneur

Door Karin van Es, fotograaf – Make a Change Fotografie

Licht ontstaat door warmte. Licht is dus energie.

Licht is essentieel om te kunnen zien, een beeld te vormen. En nog belangrijker… Zonder licht, is er geen leven! Want er is licht nodig om planten te laten groeien. Die planten zorgen voor onze zuurstof, wat we o.a. nodig hebben in ons bloed om te kunnen leven. Licht is dus de basis van ons leven! De balans tussen licht en duisternis is ook heel belangrijk voor ons. Daar werkt onze biologische klok op, ons slaap- en waakritme hangt aan deze balans vast.

Als fotograaf kan ik niet zonder licht. Zonder licht zijn er geen foto’s… Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, we hebben licht nodig om te kunnen zien. Een fotocamera heeft dit ook nodig, om een beeld te kunnen vormen. Zonder licht krijg ik slechts een zwart beeld bij het maken van een foto.

Als fotograaf gebruik ik licht om (delen van) mijn onderwerp zichtbaar te maken. Eén van de onderdelen in de fotografie waar ik mee bezig ben tijdens een fotosessie, is wat ik laat zien met het licht. En hoe hard wil ik het licht laten zijn op hetgeen je ziet. Daar waar ik bij het maken van een schilderachtig portret ervoor zorg dat ik zo zacht mogelijk licht creëer, maak ik bij een sessie met een zwarte achtergrond gebruik van veel harder licht. Wanneer ik zacht licht gebruik, loopt het licht in hele zachte lijnen, globaal over in de subtiele schaduwen van mijn onderwerp. Wanneer ik hard(er) licht gebruik, zorg ik voor meer contrast in licht en schaduw.

Als fotograaf weet ik wat te doen om (delen van) mijn onderwerp zichtbaar te maken, maar hoe werkt dat nu eigenlijk als ondernemer, dat zichtbaar worden? Hoe kom ik als kleine ondernemer, werkend vanuit huis, nu in die spotlight te staan? Hoe laat ik het licht op mij schijnen zodat mensen mij zien, zodat ik zichtbaar word en ik klanten krijg die uit zichzelf een afspraak plannen bij mij voor een fotosessie…?

Deze zoektocht ben ik aangegaan samen met zes andere kleine ondernemers die tegen dezelfde vraag aan liepen in hun eigen vakgebied.

Als ondernemende fotograaf maak ik gebruik van diverse kanalen en mogelijkheden om zichtbaar te worden. Eén van de sleutelwoorden bleek marketing te zijn. Na twee jaar ondernemen heb ik inmiddels een leuke club volgers op social media opgebouwd, zowel op Facebook als op Instagram. Dit is prima voor “de korte termijn zichtbaarheid”. Voor de lange termijn zichtbaarheid” heb ik mijn website welke is ondersteunt door SEO en waar ik vanaf 2022 maandelijks een blog zal neerzetten.

Een ander sleutelwoord is verbinding maken met jou doelgroep d.m.v. netwerken. Heb je eigen netwerk lief, want jouw netwerk heeft ook wéér een netwerk. En mond tot mond reclame werkt nog altijd het beste. Maak dus verbinding met de mensen om je heen. Betrek ze eens bij je werk, vertel erover, neem ze eens mee in je werk/jouw passie,

Voel wat werkt voor jou als persoon en pas dat toe. Jouw enthousiasme zal aanstekelijk werken.

Ik heb mijn netwerk o.a. uitgebreid door laagdrempelig toegang te geven tot mijn projecten. Voor mij werkt samen doen. Door samen te doen, schijn ik mijn licht op anderen. Letterlijk in de vorm van een portret wat ik maak en ik ga in gesprek met de ander over hun beleving of stel vragen om hun prachtige verhaal naar buiten te brengen en dit in het licht te zetten tijdens een expositie. En zo zijn er nog tal van dingen die ik kan benoemen, waar ik je graag eens tijdens één van onze bijeenkomsten over spreek.

Ik miste na een goed jaar alleen ondernemen één ding… Een platform met gelijkgestemden… Contactmomenten met andere ondernemers om ervaringen mee uit te wisselen over het ondernemen. Over onderwerpen kunnen praten, wat mensen uit mijn privé netwerk die geen ondernemer zijn, niet begrijpen. Mensen die gelijkgestemd zijn en je een boost van positieve energie kunnen geven als je er bijvoorbeeld een beetje doorheen zit om wat voor reden dan ook. Mensen die door met elkaar in gesprek te gaan over het ondernemen en over mogelijkheden, je licht/je vuur weer extra doen aanwakkeren zodat de energie gaat stromen en er fantastische ideeën ontstaan en soms zelfs leidt tot prachtige samenwerkingen!

Zo ontstond De Kleine Entrepreneur. Zeven kleine ondernemers met dezelfde wens: lokaal zichtbaar zijn om zo de mensen in onze omgeving van dienst te kunnen zijn. Zeven vrouwen die door wekelijks samen te komen, een jaar lang en met elkaar ervaringen en uitdagingen hebben uitgewisseld. Zeven kanjers van ondernemers die elkaar steunen en met elkaar kijken naar de mogelijkheden en een plan uitwerken, om andere ondernemers ook van dienst te kunnen gaan zijn. Om een plek te bieden waar we het licht op de kleine ondernemende ondernemers kunnen schijnen, een plek om te verbinden.

Het licht als verbindende schakel naar zichtbaarheid

Netwerkmomenten met gelijkgestemden zijn heel fijn. Met gelijkgestemden kun je zowel je uitdagingen als je overwinningen delen. Het is fijn om eens samen naar je uitdagingen te kijken, een groepje weet altijd meer als jij alleen. En je overwinningen vieren is altijd leuker met elkaar natuurlijk.

Als kleine ondernemende ondernemers kunnen we Samen Groots Ondernemen!

de-kleine-entrepreneur


Your Signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!