.st0{fill:#FFFFFF;}

Netwerken voor introverte mensen – 5 tips 

 april 8, 2024

By  de-kleine-entrepreneur

Als introvert persoon is netwerken waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid. Netwerken lijkt te zijn weggelegd voor extraverte mensen. Die zijn daar van nature goed in. Introverte mensen zijn niet gemaakt om te netwerken. Zo lijkt het tenminste. Ook introverte mensen kunnen prima netwerken.

Introverte mensen hebben talenten die niet vanzelfsprekend zijn. Noem deze talenten gerust superkrachten. Deze superkrachten kun je gebruiken bij het opbouwen en onderhouden van relaties. Netwerken dus.

Waarom zou je de moeite nemen om iets te doen waar je tegenop ziet? Ja, je kunt ook thuis op de bank zitten. Alleen of met die goede vriendin. Een echt goed gesprek voeren, met diepgang. Weet dat netwerken nieuwe perspectieven en ideeën kan opleveren. Het is een verrijking op je leven. Voor je persoonlijke leven en op zakelijk niveau.  

Hiervoor is het wel belangrijk om trouw te blijven aan jezelf. Je hoeft je niet voor te doen als een ander. Wees je introverte zelf. Gebruik jouw superkrachten om zichtbaar te zijn. Hoe? Lees hier 5 tips!

Voorbereiding is key

Introverte mensen zijn bedachtzaam. Je denkt na voordat je reageert en je laat je goed informeren. Dat kun je mooi inzetten voordat je gaat netwerken. Bereid je voor.

Je kunt van tevoren bekijken wie er komen en alvast bedenken wie je wilt spreken. Wat wil je van hen weten? Wat wil je dat zij over jou weten? Het kan natuurlijk ook zijn dat je van tevoren niet weet wie er komen. Dan kun je in ieder geval je elevator pitch voorbereiden.

Ga jezelf als-je-blieft niet als doel stellen om een bepaalde hoeveelheid mensen te spreken. Het gaat om inhoud. Kwaliteit. Liever diepgaande relaties met een paar mensen in plaats van oppervlakkige contacten met veel mensen.

Bedenk van tevoren ook wat je doel is. Wil je nieuwe mensen leren kennen? Wil je jouw pitch oefenen? Wil je bij anderen afkijken hoe zij het netwerken aanpakken? Het kan allemaal. Zorg wel dat je jezelf bewust bent van jouw doel, want dan ga je gerichter te werk. Ook kun je dan na afloop reflecteren; heb ik mijn doel behaald? Hoe heb ik het aangepakt? Wat werkte? Wat werkte niet? Hoe kan ik het een volgende keer doen?

Wees authentiek

We zeiden het al aan het begin van deze blog: Je hoeft jezelf niet voor te doen als een ander. Wees jezelf, altijd.

We leven in een wereld waarin het lijkt alsof je extravert moet zijn om succesvol te zijn. “Je moet echt meer van jezelf laten zien.” Onzin hoor. Wist je dat extraverte mensen meer weerstand oproepen bij werkrelaties dan introverte mensen?

Wat je ook doet, waar je ook voor kiest, wees authentiek. Als introvert persoon lijkt het misschien of alle podia aan jou voorbij gaan en mensen jou daarom niet zien. Maar als jij jouw introverte karakter omarmt, straal jij een kracht uit waar je u tegen zegt. Authenticiteit is echt en geloofwaardig.  

Je hoeft jouw ideeën niet van de daken te schreeuwen, om gehoord te worden. Zorg gewoon dat je het vertelt aan de juiste personen.  

Kijk en leer

Luisteren en observeren zijn vaardigheden die bij introverte mensen van binnenuit komen. Dit zijn kwaliteiten die super waardevol zijn in het contact met anderen. Met deze vaardigheden kun je jouw interesse in anderen uiten.  

Observeren is een uiting van nieuwsgierigheid. Je bent opmerkzaam en vindt het interessant om mensen of situaties te bekijken. Hierbij is het belangrijk om geen aannames te doen. Toon jouw interesse in anderen door vragen te stellen. Zo weten mensen ook dat je geïnteresseerd bent in hen. Dat kunnen ze namelijk niet ruiken.   

Doordat je goed kunt luisteren, voelen anderen zich gezien. Een gevaar hierbij is dat het alleen over de ander gaat. Vergeet niet dat je zelf ook een interessant persoon bent die wat te vertellen heeft. Je kunt bijvoorbeeld inhaken op een gedeelde interesse: ‘Ik brei ook graag! Ik wil graag een deken maken met de trellis steek, maar die vind ik echt heel lastig. Heb je een tip voor me?’

Mocht het zo zijn dat de ander geen interesse toont in jou, vraag jezelf dan af of je daar tevreden mee bent. Dat kan natuurlijk. Misschien weet de ander heel veel te vertellen over iets dat jou interesseert en vind je dat leerzaam. Prima. Heb je liever een gelijkwaardig gesprek, waarbij de ander ook interesse in jou toont? Bedank dan hartelijk voor het gesprek en ga weer verder. Netwerken doe je om waardevolle relaties op te bouwen. Bewaar je energie voor die contacten.

Bewaak je energie

Introverte mensen hebben tijd alleen nodig om op te laden. Netwerken kan veel energie kosten. Zorg dat je van tevoren een moment pakt om op te laden, zodat je er met frisse energie aan kunt beginnen.

Als je tijdens de bijeenkomst merkt dat je energie wegsijpelt, kijk dan of je een moment voor jezelf kunt pakken. Ga even naar buiten voor een frisse neus. Loop een rondje om tot jezelf te komen.  

Als je merkt dat het genoeg is geweest, dat je energie op is, houd het dan voor gezien. Je kunt wel proberen om het te forceren, maar daarmee laat je niet bepaald je beste kant zien. Niemand wint er dus iets mee. Jij niet en de ander niet. Waarom zou je daar voor kiezen? Je kunt ten alle tijden bepalen dat het tijd is om naar huis te gaan.

Wees persoonlijk

Hou je niet van oppervlakkige gesprekken? Mooi! Wees persoonlijk. Mensen vinden het fijn als je interesse toont in wie zij zijn als persoon. Praat over passies. Het mooie is dat als je praat over dingen die je aan het hart gaan, je gaat stralen. Dit maakt je enorm aantrekkelijk voor anderen.

Wees je er wel van bewust dat een gesprek met diepgang begint met small talk. Je begint een gesprek niet met een vraag als: ‘Wat is volgens jou de zin van ons bestaan?’ Die vraag kun je eventueel bewaren voor later in het gesprek. Eventueel. Een gesprek begint met small talk, daarna kun je steeds meer de diepte ingaan.

Onderhoud

Netwerken is niet alleen het leren kennen van mensen. Het leren kennen van nieuwe personen is slechts het begin van een waardevolle relatie. Netwerken is ook het opbouwen en onderhouden van relaties. Word je al moe van het idee? Dat hoeft niet. Ook dit doe je op een manier die bij jou past.

Als je iemand leert kennen waar je een klik mee voelt, is het zonde om het bij een kennismaking te houden. De relatie wordt pas echt waardevol als jullie verder bouwen. Dus zorg voor een concrete follow up. Wissel contactgegevens uit of volg elkaar direct op social media. Een van de daaropvolgende dagen kun je een kort bericht sturen waarin je laat weten dat je het leuk vond om kennis te maken met elkaar. Bedank voor het goede gesprek. En laat vooral weten dat je het leuk zou vinden om nog eens met elkaar in contact te komen. Zo leg je het balletje weer bij de ander.

Als het positieve gevoel wederzijds is, ga je dus bouwen. Daarvoor hoef je niet elke keer de deur uit en elkaar te ontmoeten. Af en toe een berichtje kan ook. Even inchecken.

Netwerken in kleine groepen

De Kleine Entrepreneur organiseert elke maand een koffie-uurtje voor ondernemers uit Nissewaard. Geen groots event, maar gewoon een bakkie en een praatje doen. Vind je netwerken lastig, maar wil je wel graag andere ondernemers leren kennen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We werken met kleine groepen en zorgen voor een veilige sfeer, waarin je jezelf kunt zijn. Meld je hier aan voor ons volgende koffie-uurtje.