.st0{fill:#FFFFFF;}

Welke verzekering moet je hebben als zzp’er? 

 mei 4, 2023

By  de-kleine-entrepreneur

Het zit er aan te komen; een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Met deze verplichte verzekering zijn zelfstandig ondernemers beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Ook verkleint de verplichte verzekering risico’s voor de samenleving. Daar gaat verzekeren tenslotte over: jezelf (en anderen) beschermen tegen risico’s. Ook als zzp’er is het belangrijk om na te denken over de risico’s die jij loopt en hoe jij jezelf en jouw onderneming tegen die risico’s kunt beschermen. In deze blog gaan we verder in op de vraag welke verzekering je moet hebben als zzp’er.

Je hebt het vast wel voorbij zien komen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Het idee achter deze verplichte verzekering is dat alle werkenden beschermd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Ook worden met een verplichte AOV kosten en risico’s voor de samenleving kleiner. Wel een ontwikkeling om in de gaten te houden, want een verplichte AOV betekent hogere vaste lasten voor jou als zelfstandig ondernemer. Iets wat je doorberekent aan je klanten. En over extra kosten wil je jouw klanten wel tijdig over informeren.

Waarom zou je een verzekering afsluiten voor jouw onderneming?

De verwachting is dat de verplichte AOV ingaat per 1 januari 2027. Het kabinet is momenteel de plannen hiervoor aan het uitwerken. Je hebt dus nog even de tijd. Maar het is niet verkeerd om als zzp’er sowieso bewuste keuzes te maken in het verzekeren. Want wat als er iets mis gaat tijdens jouw werk? Wie draait er dan op voor de kosten die daar bij komen kijken? Het zou toch zuur zijn als je het geld waar jij hard voor hebt gewerkt, kwijtraakt door een ongelukje. Vooral als je dat had kunnen voorkomen.

Het zou je maar gebeuren dat je een vermogen kwijtraakt, doordat er iets mis is gegaan tijdens je werk, terwijl je dit had kunnen voorkomen. Simpelweg door jezelf hiertegen te verzekeren. Ja, je betaalt de kosten voor een verzekering. Maar wegen die kosten op tegen de kosten van een schade waarvoor jij aansprakelijk gesteld kunt worden? De gevolgen van een ongelukje kunnen zo groot zijn dat jouw onderneming gevaar loopt. Jouw onderneming. Jouw baby. Jouw bloed, zweet en tranen. Wil je dat risico nemen?

Ben jij verzekerd tegen de nodige risico’s?

Voor sommige opdrachten moet je verplicht een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Maar waar verzeker je jezelf dan voor? En voor welk bedrag? Wat is reëel? En wanneer betaal je teveel? Want laten we wel wezen, teveel of onnodig betalen willen we voorkomen. Erg fijn dus om te weten waartegen jij jouw onderneming het beste wel kunt verzekeren en waarvoor niet. Waar zitten de risico’s? En ook erg fijn: wat kun je loslaten?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor alle zelfstandigen verplicht. Dat wil niet zeggen dat het de meest verstandige keuze is om je helemaal niet te verzekeren. Wat is wijsheid als verzekeren voor jou geen verplichting is?

Met mijn onderneming Happy Movement geef ik onder andere wandeltraining. Wat als iemand zich verwond bij mijn training door het doen van een oefening? Een oefening waar ik opdracht toe geef. Moet ik mezelf tegen dat risico beschermen? En wat gaat dat me dan kosten? De kosten voor een verzekering moet ik doorberekenen aan mijn klanten. Maar mensen zijn niet bereid om veel geld te betalen voor een wandeltraining. Wat is wijsheid?

De risico’s van jouw onderneming zijn afhankelijk van de invulling van jouw werk. Een fotograaf loopt heel andere risico’s dan een kindercoach. Dat maakt het gelijk lastig om hierover te sparren met anderen. Vooral als zij een ander beroep hebben. Want wat voor hen van toepassing is, is voor jou misschien helemaal niet relevant.

Als verzekeren je vak is

Bij een onderwerp als risico’s en verzekeren komen heel veel vragen kijken. Bij De Kleine Entrepreneur merkten we ook dat het lastig is om elkaar hier bij te helpen, als ondernemers onder elkaar. Verzekeringsrecht is echt wel heel droge stof waar je doorheen moet worstelen. Gelukkig zijn er mensen die dit leuk vinden. Ja, er zijn daadwerkelijk mensen die het stukje risico’s en verzekeringen zodanig interessant vinden dat ze er hun werk van maken: verzekeringadviseurs. Zij weten niet alleen jouw vragen te beantwoorden. Zij weten jou ook bewust te maken van zaken om rekening mee te houden. Dingen waar jij helemaal niet bij stil had gestaan. Want als verzekeren niet jouw vakgebied is, kan het best lastig zijn om te weten waar je nou precies rekening mee moet houden. En nogmaals: wat je los kunt laten.

Mario Finkelnberg, adviseur bij Veldsink-Driekleur is zo iemand die jouw vragen kan beantwoorden op het gebied van risico’s en verzekeringen. En laat Mario nou hebben toegezegd om bij De Kleine Entrepreneur informatie te willen geven over risico’s en verzekeringen voor zzp’ers. Helemaal GRATIS.

Informatieavond risico’s en verzekeringen bij De Kleine Entrepreneur

Op maandagavond 15 mei organiseert De Kleine Entrepreneur een informatieavond over risico’s en verzekeringen voor zzp’ers. Krijg hier antwoord op jouw vraag!

De informatieavond wordt ingevuld door Mario Finkelnberg, adviseur bij Veldsink-Driekleur in Spijkenisse. Hij houdt zo veel mogelijk rekening met de beroepen van de aanwezigen. En bij deze informatieavond ben je in de gelegenheid om jouw specifieke verzekeringsvragen voor te leggen aan iemand die er verstand van heeft.

Wat: informatieavond risico’s en verzekeringen

Wanneer: maandag 15 mei van 19.00 tot 21.00 uur

Waar: wijkcentrum De Akkers

Kosten: geen

Aanmelden: hier

Wees er op tijd bij. De beschikbare ruimte is beperkt, dus vol is vol. Vermijd het risico om deze kans mis te lopen, meld je nu aan.

de-kleine-entrepreneur


Your Signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}